Introducere in terminologia printarii 3D


| Fara Comentarii »

Dacă v-ați simțit vreodată copleșiți de abundența de termeni și expresii legate de imprimarea 3D, Angus de pe canalul Maker’s Muse a făcut un clip foarte informativ în care explică din termenii întâlniți adeseori în lumea printării 3D; în special cea folosind tehnologia aditivă FDM (filament deposition manufacturing) – cea mai des întâlnită tehnologie a printarii 3D. Am tradus mai jos termenii, dacă nu doriți sau nu aveți cum să urmăriți clipul.

Hot End – Ansamblul responsabil cu printarea efectivă a pieselor într-un printer 3D. Este compus din:tehnologia printarii 3d

Heater Block (elementul de încălzire) – un bloc de aluminiu cu un element de încălzire integrat, și un senzor de temperatură – este responsabil cu topirea filamentului.

Nozzle (duză) – element metalic cu o gaură mică la capăt prin care plasticul topit iese într-o manieră controlată

Extruder – Motor care împinge filamentul în Hot End. Poate fi de două feluri: Direct Driven, poziționat pe capul de printare în sine, sau de tip Bowden, care stă prins de șasiul printerului și împinge filamentul printr-un tub de teflon.

Extruder Gear (Angrenajul extruderului) – mecanism cu roți dințate antrenat de către extruder, care prinde filamentul și îl împinge către Hot End.

Stepper Motor (motor pas-cu-pas) – motoare electrice care pot fi controlate în pași mici perfecți pentru mișcări de precizie. Există variante care își țin poziția pe ax, dar acestea sunt foarte scumpe și nu se întâlnesc decât pe imprimante 3D foarte scumpe.

Axis (Axă) – O imprimantă 3D lucrează în trei dimensiuni (de aici și 3D-ul din nume). Axa X de obicei se referă la mișcarea stânga-dreapta, Y este pentru mișcări față-spate și Z este pentru mișcarea în plan vertical (sus-jos).

(Heated) Build Plate [platformă de printare (încălzită)] – Suprafața pe care capul de printat va construi obiectul. Variantele încălzite ajută să prevină deformarea obiectelor printate.

Timing Belts and Pulleys (Curele și role) – Transformă rotația motoarelor pas-cu-pas în mișcare ce direcționează capul de printare în locul potrivit. Curelele sunt prevăzute cu dinți pentru a preveni alunecări.

ACME Screws/Ball Screws (Șurub cu bilă) – folosit în principal pentru axa Z, permit o precizie mult mai mare în mișcare decât curelele. Imprimantele mai scumpe beneficiază de această tehnologie pe toate axele.

ABS Juice (Zeamă ABS) – Plastic ABS dizolvat în acetonă, folosit pentru a îmbunătăți aderarea pe platforma de printare. Odată aplicat, acetona se dizolvă și lasă în urmă un strat foarte fin de ABS de care obiectul printat va adera. Astfel se poate previne deformarea modelelor printate. Este util în special la printuri de mari dimensiuni. Având acetonă în compoziție, este ușor toxic și este important să evităm inhalarea și contactul cu pielea. Evident că nu este bun de băut.

Filament – O rolă ce conține o sârmă lungă de material de diametru 1,75 sau 3 mm. Materialul reprezintă materia primă din care se construiesc obiectele 3D. Cel mai întâlnit material este plasticul PLA sau ABS, și vine într-o varietate mare de culori.

Heated Build Chamber (Incintă încălzită de construcție) – Imprimantele de top au spațiul de imprimare închis într-o incintă închisă pentru a reține căldura. Spațiul închis de obicei înseamnă o calitate mai bună a imprimării și deformări reduse. Incinta poate fi încălzită pasiv (de către platforma de printare) sau activ, folosind elemente adiționale de încălzire.

Warping (Deformare) – Când un print începe să se ridice de pe platformă în timp ce se printează se cheamă că printul s-a deformat și devine un eșec. Deformările apar când obiectul printat se răcește prea repede și neuniform iar plasticul se micșorează arbitrar.

Sag (Încovoiere) – Când printul se răcește prea încet și începe să se lase din cauza gravitației. Acest fenomen apare în special când temperaturile sunt prea ridicate.

Raft (Plută, mot-a-mot; noi tot Raft îi spunem) – O platformă care poate fi construită sub obiectul pe care dorim să îl printăm. Ajută la aderarea pe platforma de imprimat și este esențială dacă platforma nu este netedă, dar crește timpul și costul de printare.

PTFE Tube (Tub de teflon) – Este un tub cu un coeficient de frecare foarte mic, folosit pentru a ghida filamentul din rolă în capul de printat.

Build Envelope (Volum de printare) – Este volumul maxim de printare de care printerul este capabil, de regulă afișat pe coordonatele X/Y/Z. De exemplu, un Ultimaker 2 apare ca având un volum de printare de 223 x 223 x 205 mm.

 

Sperând că acest articol v-a fost de folos, vă încurajăm să urmăriți în continuare canalul Maker’s Muse pe YouTube deoarece reprezintă o sursă de informații foarte utile, sfaturi și recenzii în domeniul printării 3D.

Comentarii


Momentan nu exista commentarii publicate pentru acest articol!

Adauga un comentariu