Plexiglas: Cum să tai, lipești, îndoi și altele


| 4 Comentarii »

Metacrilat de metil, sau sticla acrilică, cunoscută și sub numele de Plexiglas, Perspex, Lucite și altele este un plastic transparent adesea folosit ca alternativă non-casantă a sticlei. Revista Make: a scris un articol foarte util despre modelarea acestui material versatil, pe care noi l-am tradus în speranța că vă va fi de folos în proiectele voastre personale.

Sticla acrilică este un plastic minunat ce poate fi folosit în tot soiul de proiecte. Vine în variantă transparentă sau colorată și poate fi frezată, tăiată la laser, încălzită și îndoită în aproape orice formă.

Tipuri de plexiglas

Sticla acrilică vine în două variante: extrudat și turnat. Deși arată identic, există motive pentru a alege dintre ele bazate pe planurile voastre de fabricație.

Noi folosim in mod uzual placi de plexiglas de la FabTech.ro

Extrudat

Plexiglas-ul extrudat are o temperatură de topire mai mică decât cea a plexi-ului turnat, ceea ce îl face ideal pentru tăierea vectorială cu laserul. Aceeași proprietate, în schimb, îl face nepotrivit pentru frezare sau găurire.

Screen-Shot-2015-08-28-at-5.41.33-PM-620x342

Turnat

Pentru gravarea la laser, plexiglas turnat este preferat, pentru că gravura va fi de un alb translucid care contrastează cu restul suprafeței. Gravarea la laser a sticlei acrilice extrudate va produce o gravură transparentă care nu va contrasta la fel de bine.

Screen-Shot-2015-08-28-at-5.43.26-PM-620x353

LUCRUL CU PLEXIGLAS

Lustruire cu flacărăflamepolish

Dacă marginea unei piese din plexi transparent tăiat este translucidă, și doriți să o faceți transparentă, poate fi lustruită cu flacăra. Deși succesul acestui exercițiu necesită experiență, „perierea” ușoară a marginilor folosind flacăra unei torțe cu gaz le face să se topească, dându-le o înfățișare transparentă, lustruită. Aveți grijă să nu lustruiți marginile ce urmează a fi lipite, altfel lipitura nu va fi la fel de puternică.  Datorită incălzirii superficiale, pot apărea tensiuni în material și asta ar cauza

Îndoire

bending-620x357

Folosind un încălzitor cu fir încins, plexiglasul poate fi încălzit și îndoit în unghiuri diferite. Încălzitoarele din comerț pot fi destul de scumpe, dar există alternative. Dacă ai un cuptor electric, reglează-l la 200 de grade și lasă ușa întredeschisă. Poziționează partea de îndoit a piesei din plexi peste ușa deschisă, așteaptă ca plasticul să se înmoaie destul, apoi îndoaie-l la unghiul potrivit. În lipsa unui cuptor electric, se poate folosi (cu grijă!) un pistol cu aer cald pentru a încălzi plexiglassul. Când folosiți aceste metode improvizate, îndoiți plexi-ul cu marginea unei piese de lemn sau metal pentru margini drepte și curate.

bendingsmallÎndoirea pieselor mici

Dacă îndoi bucăți mici și subțiri de plexiglas, poți folosi corpul unui letcon pe post de încălzitor. Poziționează letconul cu mânerul în suport, bagă-l în priză și folosește un set de mâini ajutătoare pentru a ține bucata de plexi deasupra letconului. Ai grijă ca plasticul să nu se topească prea mult și să se scurgă peste letcon.

 

Tăiere

cuttingacrylic-e1440809166167-620x985

In atelierul nostru, de obicei taiem laser sau frezam cnc placi de plexiglas de pana la 2x3m.
Daca ai forme complexe de taiat, pentru care vrei si o rapida executie, recomandam laserul.
Contacteaza-ne pentru mai multe informatii. (tel: 0728874496 sau trimite-ne informatiile direct pe mail: productie@fablab.ro)

In cazul in care folosim tehnica manuala urmatoarele etape sunt esentiale:

Pentru tăieri drepte în sticlă acrilică, un cuțit de marcat plasticul poate fi folosit. Cu o margine dreaptă pe post de ghid, trage lama către tine, crestând materialul. Crestează de mai multe ori peste aceeași linie, apoi pune plexiul pe marginea unei mese și aplică puțină presiune pentru a rupe bucata în două.
Plexiglasul se poate tăia și folosind instrumente tradiționale precum ferăstrăul mecanic, ferăstrăul-panglică sau un ferăstrău circular de masă. Lame dințate speciale pentru tăierea plasticului sunt disponibile și recomandate pentru aceste unelte.

SBacrylic-620x319

Lipire

Sticla acrilică de regulă se lipește folosind adezivi pe bază de solvenți. Spre deosebire de alte procedee de lipire, adezivul pentru plexiglas înmoaie suprafețele materialului și le sudează împreună, îmbinând chimic piesele într-una singură.
Pentru a lipi plexiul cu adeziv pe bază de solvent, e nevoie de un aplicator cu vârf subțire. Poziționează plexiglasul pe marginea dorită, și pune vârful aplicatorului de adeziv acolo unde cele două piese de plastic se unesc. Strânge încet de aplicator în timp ce îl tragi spre tine. Acțiunea capilară va trage adezivul în articulație. Ține piesele fixate pe loc timp de câteva minute (niște clești de prindere ajută foarte mult) apoi lasă adezivul să acționeze timp de 10-15 minute înainte de a mișca piesele. După 24-48 de ore, lipiciul se va fi întărit la capacitatea maximă.

Adeziv plexiglas

Lipici Plexiglas

Utilizarea adezivilor pe bază de solvenți pe plexiglasul extrudat și tăiat la laser poate cauza crăpături din cauza tensiunii interne create de diferențele de temperatură. Pentru a preveni crăpăturile, așează plexiul pe o bucată plată de sticlă într-un cuptor industrial (nu în cel din bucătărie!) la aproximativ 82 de grade Celsius pe o durată de câte o oră pentru fiecare milimetru de grosime a materialului; apoi permite-i să se răcească în aer liber. Acest procedeu va tempera plexiglasul și va ameliora stresul acumulat.

Cativa adezivi gasesti aici: FabTech.ro/Adezivi 

Găurire

Screen-Shot-2015-08-28-at-5.47.50-PM

Dacă încerci să găurești o placă de sticlă acrilică folosind capete de metal sau lemn convenționale, există o șansă să crapi materialul. Dacă placa este subțire, folosește un burghiu în trepte. Dacă lucrezi cu o bucată groasă de plexiglas, poți folosi burghie obișnuite dacă inițial plasezi bandă adezivă de hârtie peste suprafața de găurire. Dacă gaura va fi de diametru și mai mare, folosește un spray WD-40 pentru a lubrifia. Acest lucru va înlătura resturi și disipa căldura.

 

Placile de plexiglas pe care le folosim in activitatea atelierului le achizitionam de la FabTech.ro

Articol preluat de pe makezine.com

Despre acest articol

4 Comentarii


 1. Iulian Nitu
  A commentat:

  Vreau sa montez o placa de plexiglas de 4 sau 6 mm sub o hota. Daca iese in afara 50 de cm se poate deforma in timp?

  • FabLab
   A commentat:

   Cam da, caldura degajata de la aragaz, in timp, cred ca ii poate afecta integritatea. Care ar fi rostul acestui montaj? Ne puteti trimite o schita?

 2. GAVRIL ACTIV SRL
  A commentat:

  Buna ziua, ne-ar interesa și pe noi plexiglas vreo 30 mp ptr repararea unui totem de bun venit in localitate. Se poate cu plata la termen de 10-15 zile ?

 3. adrian
  A commentat:

  salut, ma intereseaza daca se poate realiza o protectie pentru televizor.

Adauga un comentariu