În curând? Printare 3D cu ceramică


| Fara Comentarii »

printare ceramică

 

Kai Parthy, inventatorul Laybrick, și-a prezentat cea mai recentă invenție: filamentul ceramic, intitulat LAYCeramic, este primul filament menit olăritului.

Colaborarea lui Kai cu Dries Verbruggen (Unfold Design Studio), care lucrase o vreme îndelungată cu extrudarea pastei de porțelan a rezultat într-un filament experimental compus din pudră ceramică și polimeri. Parthy a reușit să printeze un obiect cu propriul său RepRap, să separe polimerul de ceramică într-un cuptor apoi să sinterizeze obiectul rezultant la 1200°C. Apoi l-a emailat pentru etanșeizare și înfrumusețare.

Procesul de printare cu LAYCeramic nu este tocmai accesibil deoarece momentan are câteva necesități hardware specifice care includ un pre-încălzitor de filament – trebuie menținut la 35-40 de grade C înainte să fie extrudat pentru a îl face mai puțin friabil. Evident, e nevoie și de un cuptor capabil să controleze temperatura de coacere – între 250 și 500 de grade pentru separarea polimerului și până la 1200 de grade pentru sinterizare.

Datorită naturii
experimentelor lui Kai, toate obiectele produse cu filamentele sale noi sunt mici și procesul momentan nu permite printarea cu pereți groși. Obiectele scad în dimenisuni cu 20-25% în timpul sinterizării (pentru că dispare polimerul).

Kai a promis că va încerca să înlocuiască partea ceramică a filamentului cu pudră metalică pentru printarea cu oțel, și poartă discuții cu REPRAPUNIVERSE din Olanda pentru a dezvolta un RepRap Prusa modificat, gândit special pentru utilizarea filamentelor experimentale.

Sursa: 3ders.org

Despre acest articol

Comentarii


Momentan nu exista commentarii publicate pentru acest articol!

Adauga un comentariu