Carta FabLab


De ce ne numin FabLab?

FabLab (FABrication LABoratory – fabrica laborator) este un atelier care permite fabricarea digitala (la scara mica). De cele mai multe ori, un FabLab este echipat cu o gama flexibila si multifunctionala de masini care pot prelucra materiale variate la scari diferite, cu scopul de a realiza “aproape orice”.

FabLab isi propune sa ofere mediul, abilitatile, materialele si tehnologiile necesare pentru a produce ieftin si eficient oriunde in lume; sa se faca disponibil pe plan local antreprenorilor, studentilor, artistilor, firmelor mici si, de fapt, oricui care vrea sa produca ceva nou sau personalizat.

Cine suntem ?
Un spatiu de creatie cu aplicatii practice imediate; suntem o colectie de echipamente pe care o pretuim si cautam sa o marim cu o gama cat mai diversa de utilaje si nu in ultimul rand, suntem un grup de oameni care iubesc ceea ce fac. Ne dorim o comunitate cu care sa impartasim si sa crestem.

Misiune:
FabLab face parte dintr-o retea globala de ateliere, fiecare dezvoltat la nivel local, prin care incurajam creativitatea in inventica prin crearea de acces indivizilor catre unelte de fabricatie digitala si nu numai.

Acces:
In cadrul FabLab­-ului se poate realiza aproape orice lucru (care nu face rau nimanui); trebuie sa inveti sa lucrezi singur cu utilajele si trebuie sa imparti atelierul cu altii. In cadrul OpenDays ai acces gratuit pentru productia proiectelor personale, necomerciale.

Educatie:
Pregatirea in FabLab se face realizand proiecte si invatand de la colegii de atelier; se presupune ca vei contribui la documentatie si instructiuni.

Responsabilitati:
Esti responsabil pentru:

  • Siguranta: Sa stii sa lucrezi fara sa ranesti oameni sau sa strici masini.
  • Curatenie: Sa lasi atelierul mai curat decat l-­ai gasit.
  • Mentenanta: Sa oferi ajutor pentru intretinerea si repararea utilajelor si sa anunti defectarea masinilor, diminuarea de stoc de material si eventuale incidente.

Secret vs Open Source:
Proiectarea si procesele de dezvoltare inventate in FabLab trebuie sa ramana disponibile intrebuintarii individuale, desi proprietatea intelectuala este protejata si depinde de fiecare in parte.

Business:
FabLab include activitati comerciale atata timp cat acestea nu intra in conflict cu liberul acces al oamenilor. Aceste activitati ar trebui sa se extinda mai degraba in afara atelierului decat in el si se asteapta de la ele sa aduca beneficii atat celor care le­-au pornit, cat si atelierului si a retelei internationale care contribuie la dezvoltarea lor.

Potentialul:
Desi FabLab­-urile nu se pot ridica inca la nivelul productiei si distribuirii de nivel industrial, si-au aratat deja potentialul oferind indivizilor posibilitatea de a crea pentru sine dispozitive inteligente. Aceste dispozitive pot fi adaptate la nevoile personale ale fiecaruia, in feluri care nu ar fi practice in cazul productiei de uz larg.

For The English version check this link.